Als je deze TED Talk van Isaac Lidsky nog niet hebt gezien (bekijk hem hier), dan is dit het moment. Heb je hem wel al gezien, dan weet je exact waar we het over hebben: het ongelooflijke gemak waarmee we onze eigen excuses rationaliseren, tot ze klinken als waarheid.
En zeker in tijden van crisis – zoals nu – zijn die excuses extra verleidelijk.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds beleven we de zwaarste economische crisis sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. Wel, als je op zoek bent naar een sterk excuus, dan is dit wel de ultieme. Moeilijke dag op het werk? Uitstelgedrag? Geen energie om te sporten of iets af te werken? Ach, wie zou het je kwalijk nemen, met “de grootste crisis van de eeuw” als achtergrond?
Maar hoe goed het excuus ook klinkt, het blijft wat het is: een excuus.
En hoe rationeel je het ook weet te verpakken, het blijft een verhaal dat je jezelf vertelt om iets níét te doen.
Isaac Lidsky verwoordt het krachtig in zijn talk:
“Your rationalizations, shortcuts, justifications and surrender are fictions you perceive as reality. I urge you to search them out. See through them. Choose to let them go. Living your life eyes wide open is a learned discipline. You are the creator of your own reality. With that empowerment comes complete responsibility. The only thing worse than being blind is having sight but no vision.”
We maken allemaal wel eens excuses. En dat is menselijk. Maar het gevaar schuilt erin dat we ons eigen verhaal zó vaak herhalen, dat we het gaan geloven. En net daar zit het verschil tussen stilstaan en in beweging blijven – tussen overleven en groeien.
Stel je voor dat je straks kan zeggen: “Ik heb doorgezet, ondanks de grootste crisis sinds de jaren dertig.”
Dat voelt toch tien keer beter dan: “Ik had een goed excuus om het niet te doen”?
Bij Yellow Circle geloven we dat verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes, ook (en zeker) in moeilijke tijden, het begin is van échte ontwikkeling. Voor jezelf, je team en je organisatie.
Dus: herken de verhalen die je jezelf vertelt. Daag ze uit. En kies ervoor om te handelen – met open ogen, met visie, en met moed.
Let’s do this.
Want de genderkloof is geen vast gegeven. Ze is het resultaat van keuzes. En dus ook iets wat we kunnen veranderen.
Elke beslissing, elk beleid, elke stap die we zetten – als individu of als bedrijf – maakt het verschil.
“De maakindustrie is niet dood. Ze mag ook niet dood! Maar als we willen dat ze blijft groeien, moeten we anders kijken naar technologie én naar mensen.”
Carrièreontwikkeling wordt nog te vaak verengd tot promotie. Maar wat als er simpelweg geen plaats is bovenaan de ladder? Wat als je als leidinggevende ziet dat een medewerker klaar is voor meer, maar je geen klassieke doorgroeimogelijkheid kan bieden?
De titel is geen provocatie, maar een vaststelling. HR – zoals we het vandaag vaak nog kennen – is eigenlijk al lang achterhaald.
Elke keer wanneer iemand zichzelf voorstelt als “HR-expert” of “gepassioneerd door HR”, voel ik een lichte treurigheid opkomen. Niet omdat betrokkenheid bij mensen geen passie waard is – integendeel – maar omdat het zoveel meer kan en zou moeten zijn dan dat.